Alle eenmanszaken in Nederland krijgen voor 1 januari 2020 een nieuw btw nummer. Het oude btw nummer is gekoppeld met het persoonlijke Burgerservicenummer (BSN). Het Burgerservicenummer wordt gebruikt voor communicatie tussen personen en overheid. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is het oude btw nummer in strijd met de nieuwe privacywet. Hierdoor worden ondernemers met een eenmanszaak kwetsbaar voor onder andere identiteitsfraude.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een alternatief bedacht. Alle 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland krijgen een nieuw btw nummer. Door alle btw nummers aan te passen is er geen relatie meer met het persoonlijke BSN nummer. Hierdoor is de privacy beter beschermd.

Alle zzp’ers dienen vanaf 1 januari 2020 het nieuwe btw nummer te gebruiken bij contact met klanten en leveranciers. Het nieuwe btw nummer moet vermeld worden op alle facturen en website. Het is belangrijk om op tijd actie te ondernemen. Wellicht moet er ander briefpapier komen met het juiste btw nummer, of misschien moet de website worden aangepast. Maar voor alle partijen is het van belang om de juiste nummers te gebruiken

Het nieuwe btw nummer bestaat uit de landcode NL, gevolgd door 9 cijfers, de letter B en vervolgens 2 cijfers. Zie voorbeeld: