Door de wet Arbeidsmarkt in balans (WAB) zullen verschillende maatregelen doorgevoerd worden. Onder andere worden het ontslagrecht, transitievergoeding, flexibele arbeid en financiering van de Werkloosheidswet. Het einde van 2019 komt al snel in zicht. Aangezien de WAB per 1 januari 2020 ingaat, is het belangrijk om tijdig orde op zaken te stellen.

 

De belangrijkste veranderingen:

Ontslagrecht: minder ingrijpende voorwaarden met betrekking tot ontslag van medewerkers met een vast contract. Middels de WAB kan een medewerker worden ontslagen op basis van cumulatiegrond. Dit betekend dat er sprake is van gedeeltelijk meerdere gronden voor ontslag.

Transitievergoeding: een medewerker heeft vanaf de eerste dag in dienst recht op een transitievergoeding, aan de andere kant wordt de transitievergoeding verlaagd. De lagere transitievergoeding bedraagt 1/3 bruto maandsalaris per jaar dienstverband. In sommige situaties is er compensatie voor transitievergoeding mogelijk (bij kleine werkgevers).

Flexibele arbeid: de regeling van tijdelijke contracten verruimd. Drie keer een tijdelijk contract binnen drie jaar. Daarnaast zijn uitzendkrachten en nulurencontracten  alleen verplicht te komen werken als die minimaal vier dagen van tevoren worden opgeroepen. Wordt het werk korter dan 4 dagen voor aanvang afgezegd, dan moet de oproepkracht toch uitbetaald worden. Ook is een werkgever verplicht een contract aan te bieden na een jaar op basis van de gemiddeld gewerkte uren.

Werkloosheidwet: werkgevers gaan een hogere WW-premie betalen voor medewerkers met een tijdelijk of flexibel contract. Daarentegen gaat de WW-premie van vaste krachten omlaag.

Al de bovengenoemde wijzigingen hebben betrekking op vast of flexibel personeel. Door de maatregelen van de WAB wordt het voor bedrijven aantrekkelijker om personeel in vaste dienst te nemen. De maatregelen zorgen er aan de andere kant voor dat flexibel personeel minder flexibel en daardoor minder aantrekkelijk wordt.

De WAB brengt geen inhoudelijke veranderingen met zich mee voor zzp’ers. Echter zal de WAB hun positie in de markt wel versterken. Voor tijdelijke werkzaamheden kan een werk- of opdrachtgever geen medewerker in vaste dienst aannemen. Uitzend- of flexibele krachten worden minder flexibel en daarom minder aantrekkelijk. Hierdoor zullen werk- of opdrachtgevers eerder bereid zijn om zzp’ers in te schakelen. Het voordeel van zzp’ers is dat er geen sprake is van werkgeversrisico’s. De kosten betreft alleen voor de daadwerkelijk gemaakte uren. Er vindt ook geen afdracht plaats van sociale premies, pensioenen of loonheffingen.

Heeft u ook behoefte aan tijdelijke krachten? Wij bespreken graag de voordelen voor het inzetten van zzp’ers. Wij beschikken over een breed netwerk in verschillende functies en specialisaties in diverse branches.